Продължаваме да ви представяме любопитни теми от Академия за родители“ – най-големия

...
Продължаваме да ви представяме любопитни теми от Академия за родители“ – най-големия
Коментари Харесай

Детската ревност: От началото до края

Продължаваме да ви представяме любопитни тематики от „ Академия за родители “ – най-големия фамилен конгрес с идеята да даде на всички бъдещи и сегашни родители справедлива информация и действителни познания за здравето, образованието и възпитанието на децата, както и убеденост, че могат да се оправят с едно от най-големите провокации в живота.

Като психолог и психотерапевт, а също и като човек с насъбран витален опит, ще ви опиша една примерна история за детската ревнивост, която в действителност обгръща живота на индивида – от началото до края. Примерна, тъй като съставлява композиция от голям брой същински истории.

Това може да е историята за две сестри – възрастни жени към 80-те години. По-възрастната (с четири години) към този момент отключва типично психологично заболяване, особено за напредналата възраст. Живее в фиктивен свят на мечти. Влюбена е в мъж, който постоянно се появява по малкия екран: това може да е хубав и неустрашим артист, шоумен, политик, ефирен представител. Фантазира си, че той също дава отговор на възприятията й. Настроена е сантиментално и приказва с блян за него. Дори вечер от време на време подрежда особено масата с вечеря на свещи и чака избраника на сърцето си.

По-младата й сестра се отнася със състрадание към нейното заболяване и се стреми да я поддържа. Ала към нея болната изпитва мощно враждебни усеща. Не я позволява до себе си, гони я от жилището си, когато тя реши да я навести, подозира я, че идва да й открадне пенсията или че в кекса, който й е донесла, има отрова. Има към сестра си нападателни прояви и даже протяга ръка да я удари.

Подобни усеща сред братя и сестри към края на живота им са доста публикувани . На възраст, когато имуществените придобивки от ден на ден губят смисъл, сред тях се разгаря злоба поради малко парче земя или подялбата на някакво нищожно завещание. Или даже си скапват връзките и стават гневни едни към други без никаква забележима причина. Често децата им (първи братовчеди) продължават да се отнасят с най-хубави усеща между тях и се пробват да „ вразумят ” родителите си, само че на вятъра.

Причините за необяснимата смяна на възприятията сред толкоз близки хора можем да намерим в най-ранното детство.

Когато се ражда по-малкото братче или сестриче, по-големите деца изпитват възприятие на ревнивост . Те просто не желаят да одобряват новото създание, което заема толкоз доста време от вниманието на майката. По един или различен метод те стартират да показват своята злост. Например: „ Мамо, желая да викнем щъркела още веднъж да си вземе това бебе! ” или „ Не желая бебето да ми пипа играчките и да носи моята шапка! ”. Случва се дете на към 2 години, когато види, че бременната му майка подрежда дрешки и такъми на предстоящото бебе, да ги разхвърля по пода и да ги стъпче. Дори от време на време по-големите деца подхващат и по-сериозни дейности, с цел да отстраняват натрапника, който им е лишил близостта на майката.

Тези общоизвестни прояви на ревнивост са обясними и естествени . Разбира се, майките постоянно се пробват да пренастроят настройките на по-голямото дете. Понякога те вършат това с думите: " Какво толкоз се притесняваш. Аз ще те обичам и теб. Аз съм майка и на двамата. Просто бебето е малко и има потребност да се грижим повече за него. Когато ти беше бебе и за теб съм се грижила по този начин ”. Психологът Хайм Гинът, създател на международния бестселър „ Детето и ние ” (София, изд. „ Изток Запад ”, 2007 г.), разяснява тези известни опити да се повлияе на ревността със следната прилика: „ Представете си, че вашият брачен партньор един ден се прибере от работа и

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР